Balkan 10km šampionat

Balkansko prvenstvo 10km – Brčko 15.08.2020.

Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg pilot projekta Balkan 10K Road Race, ove godine će prvi put službeno prvenstvo ABAF na 10 km biti dio Vidovdanske ulične utrke u Brčkom.

Naša ideja kao domaćina takmičenja je da okupimo najbolje iz svih članica ABAF-a. Zbog toga smo 27. juna odlučili da potaknemo učešće elitnih trkača u Brčkom. Mada su propozicije da tim svake članice sačinjava dvoje muških i dvoje ženskih takmičara, mi smo spremni  da sve elitne takmičare koji se nalaze na listingu elitnih takmičara IAAF o svom trošku prihvatimo i da ih dodatno nagradimo. Svi atletičari i atletičarke koji ispunjavaju uslove na IAAF-ovoj listi za zlatni label nagradićemo za nastup sa po 600 USD (američkih dolara), one koji ispunjavaju uslov za srebrni nagradićemo sa 400 USD (američkih dolara), a bronzani sa po 100 USD (američkih dolara). Pod istim uslovima ćemo prihvatiti sve elitne sportiste iz federacija članica ABAF koji nisu deo nacionalnih timova federacije, ali dolaze u Brčko sa svojim federacijama. Svi učesnici Balkanskog trkačkog prvenstva u trci 10K takođe će biti učesnici Vidovdanske trke i takođe mogu da učestvuju u nagradama i bonusima osvojenim u tom takmičenju.

Kako doći u Brčko?

 

Brčko je grad na sjeveru Bosne i Hercegovine, na rijeci Savi sa oko osamdeset hiljada stanovnika i predstavlja zasebnu upravnu jedinicu u okviru Bosne i Hercegovine. Poznato je po šoping centrima i dobrim restoranima. U gradu ima desetak hotela i motela sa odlično opremljenim sobama.

Od autoputa Beograd-Zagreb udaljeno je dvadesetak kilometara, a granični prelaz između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nalazi se u samom gradu.

Najbliži aerodromi su Beograd koji je udaljen na oko sat i petnaest minuta vožnje, zatim Zagreb i Sarajevo. Manji aerodromi sa low cost kompanijama se nalaze u Tuzli (BiH) udaljen 60-ak kilometara od Brčkog, Osijek (HRV) udaljen 60-ak kilometara i Banja Luci (BiH) oko 180 kilometara zapadno od Brčkog.

O Vidovdanskoj trci

Vidovdanska trka je trka na cesti na 10 km i održava se već 23. godinu za redom. Jedina je u regionu do sada osam puta od IAAF dobijala label kvaliteta, a ove godine je kandidovana za srebrni label. Pored toga što predstavlja veoma jako takmičenje u atletskom svijetu je prepoznatljiva i po učešću nekoliko hiljada djece u festivalskom dijelu trke, kao i veoma dobroj publici koja se godinama izgradila tako da zna duž cijele staze bodriti atletičare.

Staza

Staza je ravna. Najniža tačka je 102 metra, a najviša 108 metara, Ulice kojima se trči su široke, dobro markirane. Staza predstavlja jedan krug u gradskom području tako da je atletičarima vrlo jednostavna i udobna.

Start i cilj su na glavnom gradskom bulevaru koji je gradska uprava totalno preuredila. To je samo jedan od  znakova sa koliko pažnje i energije grad Brčko želi da dočeka i ugosti najbolje atletičare Balkanskih država.

 

Online applications