Balkan 10km Road Race – Brčko 22.06

Ove godine po prvi put u sklopu Vidovdanske trke u Brčkom održava se Balkan 10K kup. Ideja je da ovo preraste u zvanični šampionat Balkana na 10 kilometara svake godine.

Naš ideja kao domaćina takmičenja je da okupimo najbolje iz svih članiaca ABAF-a. Iz tog razloga smo se opredijelili da učešće najelitnijih takmičara i takmičarki koji će 22. juna u Brčkom predstavljati svoje nacionalne federacije dodatno stimulišemo.

Mada su propozicije da tim svake članice sačinjava dvoje muških i dvoje ženskih takmičara, mi smo spremni  da sve elitne takmičare koji se nalaze na listingu elitnih takmičara IAAF o svom trošku prihvatimo i da ih dodatno nagradimo.

Svi atletičari i atletičarke koji ispunjavaju uslove na IAAF-ovoj listi za zlatni label nagradićemo za nastup sa po 500 dolara, one koji ispunjavaju uslov za srebrni nagradićemo sa 300 dolara, a bronzani sa po 100 dolara. Pod istim uslovima ćemo prihvatiti i sve takmičare iz članica Balkanske federacije koji budu učestvovali van konkurencije, odnosno koji ne budu članovi nacionalnih timova ali koji doputuju u Brčko sa svojim nacionalnim timom.

Pored ovoga, domaćin talmičenja, grad Brčko i organizator Vidovdanske trke će dodijeliti i posebne novčane nagrade najboljima na Balkan 10 km road race i to timovi m/ž prvo mjesto pobjednički pehar i 300 dolara, drugo mjesto pehar i 200 dolara, treće pehar i 100 dolara.

U pojedinačnoj konkurenciji novčane nagrade su sledeće m/ž prvo mjesto medalja i 300 dolara, drugo mjesto medalja i 200 dolara, treće mjesto medalja i 100 dolara. Pored ovoga, svi učesnici Balkan 10 km road race će biti i u generalnoj konkurenciji Vidovdanske trke gdje su predviđene novčane nagrade za prvih 20 mjesta i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Sve novčane nagrade i naknade se isplaćuju prema pravilima IAAF za trke sa Labelom za 2019. godinu.

 

Kako doći u Brčko?

 

Brčko je grad na sjeveru Bosne i Hercegovine, na rijeci Savi sa oko osamdeset hiljada stanovnika i predstavlja zasebnu upravnu jedinicu u okviru Bosne i Hercegovine. Poznato je po šoping centrima i dobrim restoranima. U gradu ima desetak hotela i motela sa odlično opremljenim sobama.

Od autoputa Beograd-Zagreb udaljeno je dvadesetak kilometara, a granični prelaz između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nalazi se u samom gradu.

Najbliži aerodromi su Beograd koji je udaljen na oko sat i petnaest minuta vožnje, zatim Zagreb i Sarajevo. Manji aerodromi sa low cost kompanijama se nalaze u Tuzli (BiH) udaljen 60-ak kilometara od Brčkog, Osijek (HRV) udaljen 60-ak kilometara i Banja Luci (BiH) oko 180 kilometara zapadno od Brčkog.

 

O Vidovdanskoj trci

Vidovdanska trka je trka na cesti na 10 km i održava se već 23. godinu za redom. Jedina je u regionu do sada osam puta od IAAF dobijala label kvaliteta, a ove godine je kandidovana za srebrni label. Pored toga što predstavlja veoma jako takmičenje u atletskom svijetu je prepoznatljiva i po učešću nekoliko hiljada djece u festivalskom dijelu trke, kao i veoma dobroj publici koja se godinama izgradila tako da zna duž cijele staze bodriti atletičare.

Staza

Staza je ravna. Najniža tačka je 102 metra, a najviša 108 metara, Ulice kojima se trči su široke, dobro markirane. Staza predstavlja jedan krug u gradskom području tako da je atletičarima vrlo jednostavna i udobna.

Start i cilj su na glavnom gradskom bulevaru koji je gradska uprava totalno preuredila. To je samo jedan od  znakova sa koliko pažnje i energije grad Brčko želi da dočeka i ugosti najbolje atletičare Balkanskih država.

 

Online prijave