Brčko, grad sa oko 70 hiljada stanovnika, geografski lociran na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine, na raskrsnici magistralnih puteva Zagreb  – Beograd, Banja Luka – Beograd i Zagreb – Sarajevo, na desnoj obali rijeke Save, na 44’ 52” sjeverne geografske širine i 18’49“ istočne geografske dužine, 96 metara nadmorske visine, vijekovima je bio važna raskrsnica puteva, spona izmedu Srednje Evrope i Balkanskog poluostrva. Brojni arheološki nalazi potvrđuju da je ovaj lokalitet u srcu posavske ravnice bio naseljen još u neolitu, bronzanom i bakarnom dobu.

Brčko se prvi put pominje 1548.god., kao naselje srpskih trgovaca. Epitet trgovačkog mjesta nosi vijekovima, sve do ovog vremena.

Petog marta 2000. godine Brčko je dobilo status kondominijuma, kao teritorijalno – upravna cjelina koja podjednako pripada i Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te je proglašeno Distriktom BiH.
Takav status je doprinio da je Distrikt Brčko postao prostor sa najvećom stopom privrednog rasta u BiH.
Brčko je od Sarajeva udaljeno 200, od Banja Luke 180, od Beograda 140 a od Zagreba oko 240 kilometara.
Najbliži aerodromi: Beograd 140 km, Banja Luka 180 km, Sarajevo 200 km Zagreb 240 km, Dubrovnik 350 km, Budimpešta 300 km.

Redovnim autobuskim linijama povezano je sa Beogradom, Banja Lukom, Sarajevom, Zagrebom i mnogim drugim gradovima.

Brčko je oduvek bio grad sporta. Posebno se ovde uz mnogo entuzijazma negovala odbojka. Po ostvarenim rezultatima na sebe pažnju skreću i bokseri, rukometaši, atletičari atletskog kluba “Brčko” čiji su pioniri i juniori proteklih godina u nekoliko disciplina postajali prvaci države, šahisti….

Svake godine, 28. juna , Brčko je domaćin jedinstvene atletske manifestacije – “Vidovdanske trke”, započete od SPKD “Prosvjeta” koja je bila organizator prve četiri trke koje su imale funkciju resocijalizacije mladih nakon rata. Od 2001. godine organizator Trke je Agencija MB Pres iz Brčkog, od kada Trka ima medunarodni karakter. Trka je 2004. godine ispunila sve uslove za članstvo u Međunarodnoj asocijaciji trka i maratona AIMS, i zvanično je takmičenje u kalendarima IAAF i EAA, a predstavlja i otvoreno prvenstvo Bosne i Hercegovine i Republike Srpske na 10 kilometara na cesti.

Online applications